ACTA theater én muziek is ons leven!
Scroll back to the TOP!
Acta banner Acta banner Acta banner

Hoe het ooit begon

Acta begon zo'n 25 jaar geleden met eigen, interactieve voorstellingen in theaterrestaurant Descartes-Spinoza in Leeuwarden. Mensen die ons nog (her)kennen van die tijd, halen nog steeds spontaan herinneringen met ons op. Met die voorstellingen werden we ook zo succesvol, dat we al snel uit ons jasje groeiden en het land in gingen.

Acta op de planken...

Op de planken...

Wat er van kwam

Sindsdien spelen wij zo'n 3 à 4 keer per week op allerlei andere locaties, niet alleen in het noorden maar door heel Nederland en een enkele keer in Vlaanderen. Wij komen bij u op bezoek met cabaretesk entertainment, spelen interactieve acts en voorstellingen op elke locatie, nemen u mee met historische theaterwandelingen en komische rondleidingen, treden op bij festivals met muzikaal en interactief straattheater, staan regelmatig in het nieuws met onze openingshandelingen en persmomenten, maken educatief en ander theatraal maatwerk.

En hoe verder

Ook wij zijn hard getroffen door de corona-crisis, maar we hebben ons er doorheen kunnen slaan. Ondertussen hebben wij onze acts uitgebreid om weer zo sterk mogelijk voor de dag te komen.

Daarnaast hebben we ons flexibel opgesteld door te werken aan nieuwe projecten en het maken van film. Maar ook door ons dienstbaar te maken met regie en productie van voorstellingen en muziek voor andere artiesten.

Acta aan het filmen.

Filmen tijdens corona-tijd. Foto door Simon vd Woude.

Zakelijke leiding

Gea Struiksma is geboren en getogen in Leeuwarden. In Nijmegen rondde zij de Theaterschool af en zij acteerde o.a. bij Kiss Communicatie, Tryater en Finnisj. Ze had al een veelzijdige carrière als actrice achter de rug toen zij in 1997 haar bedrijf Acta Theaterproducties begon. Guido de Roos heeft Vlaamse en Friese roots, is geboren in Gent en heeft in verschillende plaatsen in Belgïe en Nederland gewoond. Hij ontwikkelde zich als een veelzijdige en creatieve autodidact, hij trad op in tal van muzikale en theatrale samenstellingen voordat hij Gea's compagnon werd. Sinds 2008 zetten zij hun bedrijf voort als Acta Theater én Muziek.

Artistieke leiding

Gea Struiksma en Guido de Roos zijn ook de artistieke en creatieve leiders van Acta: zij bedenken, schrijven en regisseren alle voorstellingen en acts zelf. Dat geldt ook voor de muziek die daarbij gearrangeerd of geschreven moet worden. Door elkaar aan te vullen en hun ideeën te stapelen, komen producties tot stand van hoog niveau, waarin verschillende lagen verwerkt zijn. In wisselende samenstellingen met de overige spelers uit het team voeren zij ook zelf alle voorstellingen en acts op.

Guido speelt de instrumenten in...

Een op maat geschreven en zelf ingespeeld muziekstukje bij de aftiteling van een film:

Het Acta team

Ons uitvoerende team bestaat uit acteurs en actrices die variëren van geschoolde, frisse talenten tot 'oude rotten' uit het theatervak. Échte, professionele podiumdieren met ieder zijn eigen specialisatie, zoals musiceren, dansen en clowneren.

De Acta stijl

Onze acteurs zijn niet alleen grappig om naar te kijken maar ook om mee te communiceren. Dat komt omdat wij uitgewerkte personages spelen, in plaats van oppervlakkige typetjes. Elk personage heeft een eigen achtergrond, een eigen karakter en een relatie tot de andere personages in onze acts.

Onze improvisaties verwijzen naar grappige, menselijke eigenaardigheden en herkenbare situaties. Wij prikkelen wel, maar we worden niet vulgair en zetten u niet voor schut. Wij spelen met respect voor het publiek.

Acta op locatie

Laatste hand leggen aan de geluidsregie, voorafgaand aan een dinervoorstelling. Foto door Henk Postma.