ACTA theater én muziek is ons leven!
Scroll back to the TOP!
Acta banner Acta banner Acta banner
Acta webspinner

Hoe het ooit begon

Acta begon zo'n 25 jaar geleden met eigen, interactieve voorstellingen in theaterrestaurant Descartes-Spinoza in Leeuwarden. Mensen die ons nog (her)kennen van die tijd, halen nog steeds spontaan herinneringen met ons op. Met die voorstellingen werden we ook zo succesvol, dat we al snel uit ons jasje groeiden.

Wat er van kwam

Sindsdien spelen wij zo'n 3 à 4 keer per week op allerlei andere locaties, niet alleen in het noorden maar door heel Nederland en een enkele keer in Vlaanderen. Wij komen bij u op bezoek met cabaretesk entertainment, spelen interactieve acts en voorstellingen op elke locatie, nemen u mee met historische theaterwandelingen en komische rondleidingen, treden op bij festivals met muzikaal en interactief straattheater, staan regelmatig in het nieuws met onze openingshandelingen en persmomenten, maken educatief en ander theatraal maatwerk. Bij onze acts over serieuze onderwerpen gaan wij nooit de ernst uit de weg, wij bekijken deze met relativerende humor.

En hoe verder

Ook wij zijn hard getroffen door de corona-crisis, maar we hebben ons er doorheen kunnen slaan. Ondertussen hebben wij onze acts uitgebreid om weer zo sterk mogelijk voor de dag te komen. En daarnaast hebben we ons flexibel opgesteld door te werken aan nieuwe projecten en het maken van film. Maar ook door ons dienstbaar te maken met regie en productie van voorstellingen en muziek voor andere artiesten. Wie als artiest ook een beroep op onze jarenlange ervaring wil doen, kan kijken bij Maatwerk → Support in het menu hierboven.

Zakelijke leiding

Gea Struiksma is geboren en getogen in Leeuwarden. In Nijmegen rondde zij de Theaterschool af en zij acteerde o.a. bij Kiss Communicatie, Tryater en Finnisj. Ze had al een veelzijdige carrière als actrice achter de rug toen zij in 1997 haar bedrijf Acta Theaterproducties begon. Guido de Roos heeft Vlaamse roots, is geboren in Gent en heeft in verschillende plaatsen in Belgïe en Nederland gewoond. Hij ontwikkelde zich als een creatieve autodidact en trad op in tal van muzikale en theatrale samenstellingen voordat hij Gea's compagnon werd. Sinds 2008 zetten zij hun bedrijf voort als Acta Theater én Muziek.

Artistieke leiding

Gea Struiksma en Guido de Roos zijn ook de artistieke en creatieve leiders van Acta: zij bedenken, schrijven en regisseren alle voorstellingen en acts zelf. Dat geldt ook voor de muziek die daarbij gearrangeerd of geschreven moet worden. Door elkaar aan te vullen en hun ideeën te stapelen, komen producties tot stand van hoog niveau, waarin verschillende lagen verwerkt zijn. Met de overige spelers uit het team worden de voorstellingen en acts in wisselende samenstellingen uitgevoerd.

Het Acta team

Ons uitvoerende team bestaat uit professionele acteurs en actrices die variëren van geschoolde, frisse talenten tot 'oude rotten' uit het vak. Het zijn stuk voor stuk échte podiumdieren waarvan sommige ook nog op professioneel niveau zingen, musiceren, dansen en clowneren. Deze veelzijdigheid kenmerkt en inspireert ons spel.

De Acta stijl

Onze interactieve impro-acteurs zijn niet alleen om naar te kijken maar ook vermakelijk om mee te communiceren.

Wij spelen namelijk geen oppervlakkige typetjes maar uitgewerkte personages. Elk personage heeft een eigen achtergrond, karakter en een relatie tot andere personages in onze acts en voorstellingen. Wij spelen op uw gevoel voor humor en onze improvisaties verwijzen naar herkenbare situaties en menselijke eigenaardigheden.

Wij prikkelen en plagen wel eens een beetje, maar we worden niet vulgair en zullen u nooit voor schut zetten. Wij spelen mét respect voor het publiek.