ACTA theater én muziek is ons leven!
Scroll back to the TOP!
Acta banner Acta banner Acta banner
Acta webspinner

Hoe Acta ooit begon

Acta begon zo'n 25 jaar geleden met eigen interactieve voorstellingen in theaterrestaurant Descartes-Spinoza in Leeuwarden, veel mensen kennen ons nog van die tijd. Met onze interactieve, hilarische voorstellingen werden we zo succesvol, dat we al snel uit ons jasje groeiden.

Waar en hoe treedt Acta op?

Sindsdien treden we gemiddeld zo'n 3 à 4 keer per week op in heel Nederland en soms ook in het buitenland. Wij vermaken de mensen bij intieme feestjes, recepties, groepsfeesten, omvangrijke publieksevenementen zoals fairs en festivals, of met sprankelende intermezzo's tijdens congressen. Voor groepen hebben wij verschillende avondvullende diner-voorstellingen die we op elke (geschikte) locatie kunnen uitvoeren. Ook geven we interactieve rondleidingen en wandelingen aan groepen en toeristen. Tevens verrichten we ludieke en sfeervolle openingshandelingen (van gebouwen, wegen, bruggen etc.) en maken theatraal maatwerk voor bijzondere gelegenheden. Daarnaast worden we ingezet voor theatraal maatwerk met maatschappelijke thema's en maken we educatief theater bij trainingen in de dementiezorg. Bij serieuze onderwerpen gaan wij nooit de ernst uit de weg, maar bekijken we deze altijd met relativerende humor. Inmiddels hebben we al duizenden keren voor u mogen optreden.

Het team van Acta

Wij hebben een vast team van zo'n 15 acteurs en actrices, bestaand uit frisse, geschoolde talenten en 'oude rotten' uit het vak. Variërend van jong-volwassen tot zeer-ervaren spelers, met beheersing van diverse podiumkunsten zoals zingen, musiceren en dansen. Vooral staan wij bekend om de interactie met het pubiek.

De interactieve Acta-stijl

Als interactieve impro-acteurs zijn we niet alleen om naar te kijken, maar ook grappig om mee te communiceren. Wij spelen namelijk geen oppervlakkige typetjes, maar uitgewerkte personages. Elk personage heeft een eigen achtergrond, een eigen karakter en een relatie tot een ander personage. Onze improvisaties verwijzen naar herkenbare situaties en herkenbare, menselijke eigenaardigheden. Wij spelen op uw gevoel voor humor en lokken reacties uit. En voordat u het weet, raakt u in ons spel betrokken!

Plezier maak je samen!

Wij spelen niet alleen vóór, maar ook het liefst tussen en mét het publiek, want plezier maak je samen. We prikkelen en dagen u uit, maar we worden nooit vulgair en zullen u nooit echt voor schut zetten. Het is tenslotte úw feestje, waarvoor wij zijn ingehuurd.

Wie bedenkt het allemaal?

Gea Struiksma en Guido de Roos zijn de artistiek (en zakelijk) leiders van Acta. Zij schrijven en regisseren alles zelf, dat geldt niet alleen voor het theater maar ook voor de muziek waarmee opgetreden wordt. Samen met de spelers uit het team worden de acts, voorstellingen en maatwerkproducties in wisselende samenstellingen uitgevoerd.

Theater en muziek is ons leven!

Gea is geboren en getogen in Leeuwarden. In Nijmegen rondde zij de Theaterschool af en ze had al een veelzijdige carrière als actrice achter de rug toen zij in 1997 haar bedrijf Acta Theaterproducties begon. Guido komt oorspronkelijk uit Gent (Vlaanderen) en heeft in verschillende plaatsen gewoond. Hij ontwikkelde zich als een creatieve autodidact en trad op in tal van muzikale en theatrale samenstellingen voordat hij Gea's compagnon werd. Sinds 2008 zetten zij hun bedrijf voort als Acta Theater én Muziek.

Acta tijdens corona

Ook wij zijn getroffen door de crisis, maar we hebben ons er doorheen kunnen slaan. Ondertussen hebben we gewerkt aan nieuwe projecten, zoals het maken van film en het produceren van muziek én... we hebben onze acts uitgebreid om weer zo sterk mogelijk voor de dag te komen!

Bij onze uitvoeringen houden wij rekening met geldende maatregelen, vraag gerust naar de mogelijkheden...