Scroll back to the TOP!
Acta banner Acta banner Acta banner

Hoe het ooit begon

Acta begon 25 jaar geleden met eigen, interactieve voorstellingen in theaterrestaurant Descartes-Spinoza in Leeuwarden. Mensen die ons nog (her)kennen van die tijd, halen nog steeds spontaan herinneringen met ons op. Met die voorstellingen werden we zo succesvol, dat we uit ons jasje groeiden en 't land in gingen.

Acta op de planken...

Op de planken en op locatie...

Wat er van kwam

Sindsdien spelen wij zo'n 150 keer per jaar, niet alleen in het noorden maar door heel Nederland en een enkele keer in Vlaanderen. Wij komen bij u op bezoek met cabaretesk entertainment, spelen interactieve acts en voorstellingen op elke locatie, nemen u mee met historische theaterwandelingen en komische rondleidingen, treden op bij festivals met muzikaal en interactief straattheater, staan regelmatig in het nieuws met onze openingshandelingen en persmomenten, maken educatief en ander theatraal maatwerk in opdracht.

En hoe verder

Ook wij zijn hard getroffen door de corona-crisis van 2020-'21, maar we hebben ons er doorheen kunnen slaan. Ondertussen hebben wij onze acts uitgebreid om weer zo sterk mogelijk voor de dag te komen.

Daarnaast hebben we ons flexibel opgesteld door te werken aan nieuwe projecten en het maken van film. Maar ook door ons dienstbaar te maken met regie en productie van voorstellingen en muziek voor andere artiesten.

Acta aan het filmen.

Filmen tijdens corona-tijd. Foto door Simon vd Woude.

Zakelijke leiding

Gea Struiksma is geboren en getogen in Leeuwarden. In Nijmegen rondde zij de Theaterschool af en zij acteerde o.a. bij Kiss Communicatie, Tryater en Finnisj. Ze had al een veelzijdige carrière als actrice achter de rug toen zij in 1997 haar bedrijf Acta Theaterproducties begon. Guido de Roos heeft Vlaamse en Friese roots, is geboren in Gent en heeft in verschillende plaatsen in Belgïe en Nederland gewoond. Hij ontwikkelde zich als een veelzijdige en creatieve autodidact, hij trad op in tal van muzikale en theatrale samenstellingen voordat hij Gea's compagnon werd. Sinds 2008 zetten zij samen hun bedrijf voort als Acta Theater én Muziek.

Artistieke leiding

Behalve de zakelijke, zijn Gea Struiksma en Guido de Roos ook de artistieke leiders van Acta: zij bedenken en regisseren alle voorstellingen en acts zelf. Dat geldt ook voor de muziek die geschreven, gearrangeerd of uitgevoerd moet worden. Door elkaar aan te vullen en hun ideeën te stapelen, komen producties tot stand van hoog niveau, waarin verschillende lagen verwerkt zijn. In wisselende samenstellingen met de overige spelers uit het team voeren zij ook zelf alle voorstellingen en acts op.

Guido speelt de instrumenten in...

Een op maat geschreven en zelf ingespeeld muziekstukje bij de aftiteling van een film:

Het Acta team

Ons team bestaat uit geschoolde, frisse talenten en 'oude rotten' uit het theatervak. Échte, professionele podiumdieren met ieder zijn eigen specialisatie, zoals musiceren, dansen en clowneren.

De Acta stijl

Onze acteurs zijn niet alleen om naar te kijken maar ook grappig om mee te communiceren. Dat komt omdat wij uitgewerkte personages i.p.v. typetjes spelen. Elk personage heeft een eigen achtergrond, eigen karakter en een relatie tot andere personages. Onze improvisaties verwijzen naar grappige, menselijke eigenaardigheden en herkenbare situaties. Wij prikkelen wel, maar we worden niet vulgair en spelen altijd met respect voor het publiek.

Vacatures/Sollicitaties

Ben je zelf acteur of actrice en lees je dit met interesse? Klik hier...

Acta op locatie

Laatste hand leggen aan de geluidsregie, voorafgaand aan een dinervoorstelling. Foto door Henk Postma.