ACTA theater én muziek is ons leven!
Scroll back to the TOP!
Acta banner Acta banner Acta banner
Acta webspinner

Hoe het ooit begon

Acta begon zo'n 25 jaar geleden met eigen, interactieve voorstellingen in theaterrestaurant Descartes-Spinoza in Leeuwarden. Mensen die ons nog (her)kennen van die tijd, halen nog steeds spontaan herinneringen met ons op. Met die voorstellingen werden we ook zo succesvol, dat we al snel uit ons jasje groeiden.

Wat er van kwam

Sindsdien spelen wij zo'n 3 à 4 keer per week op allerlei verschillende locaties, niet alleen in het noorden maar door heel Nederland en een enkele keer in Vlaanderen. Wij komen bij u op bezoek met cabaretesk entertainment, spelen interactieve acts en voorstellingen op elke locatie, nemen u mee met historische theaterwandelingen en komische rondleidingen, treden op bij festivals met muzikaal en interactief straattheater, staan regelmatig in het nieuws met onze officiële openingshandelingen en persmomenten, en maken educatief en ander theatraal maatwerk. Bij serieuze onderwerpen gaan wij nooit de ernst uit de weg, maar bekijken we deze met relativerende humor.

En hoe verder

Ook wij zijn hard getroffen door de corona-crisis, maar tot nog toe hebben we ons er doorheen kunnen slaan. Ondertussen hebben wij onze acts uitgebreid om weer zo sterk mogelijk voor de dag te komen. En daarnaast hebben we ons flexibel opgesteld door te werken aan nieuwe projecten en het maken van film. Maar ook door ons dienstbaar te maken met regie en productie van voorstellingen en muziek voor andere artiesten. Wie ook een beroep op onze jarenlange ervaring wil doen, kan kijken bij Support in het menu hierboven.

Zakelijke leiding

Gea Struiksma is geboren en getogen in Leeuwarden. In Nijmegen rondde zij de Theaterschool af en ze had al een veelzijdige carrière als actrice achter de rug toen zij in 1997 haar bedrijf Acta Theaterproducties begon. Guido de Roos heeft Vlaamse roots, is geboren in Gent en heeft in verschillende plaatsen in Belgïe en Nederland gewoond. Hij ontwikkelde zich als een creatieve autodidact en trad op in tal van muzikale en theatrale samenstellingen voordat hij Gea's compagnon werd. Sinds 2008 zetten zij hun bedrijf voort als Acta Theater én Muziek.

Artistieke leiding

Behalve de zakelijke, zijn Gea Struiksma en Guido de Roos ook de artistieke en creatieve leiders van Acta: zij schrijven en regisseren al het theater zelf, en dat geldt ook voor de muziek die speciaal gearrangeerd of geschreven moet worden voor alle verschillende acts en voorstellingen. Door hun ideeën te stapelen en elkaar aan te vullen, komen producties tot stand van hoog niveau. Met de overige spelers uit het team worden de acts en voorstellingen in wisselende samenstellingen uitgevoerd.

Acta team

Ons uitvoerende team bestaat uit zo'n 15 acteurs en actrices, variërend van geschoolde, frisse talenten tot 'oude rotten' uit het theatervak. Waarvan sommigen met professionele beheersing van verschillende podiumkunsten zoals zingen, musiceren en dansen. Acta is een veelzijdig en breed inzetbaar theatergezelschap.

Acta stijl

Onze interactieve impro-acteurs zijn natuurlijk niet alleen om naar te kijken maar ook juist vermakelijk om mee te communiceren. Wij spelen namelijk geen oppervlakkige typetjes, maar uitgewerkte personages. Elk personage heeft een eigen achtergrond, een eigen karakter en een relatie tot een ander personage. Ons improvisatiespel verwijst naar herkenbare situaties en menselijke eigenaardigheden. Wij spelen op uw gevoel voor humor en lokken reacties uit.

Wij plagen en prikkelen wel eens een beetje maar we worden nooit vulgair en zullen u nooit voor schut zetten. We spelen interactief, mét respect voor het publiek. Het is tenslotte úw feestje, waarvoor we zijn ingehuurd!